A reggeli felkeléskor vagy ülés után elinduláskor jelentkező fájdalom a sarok vagy talp területéről több okból is előfordulhat.

Mik a lehetséges okok?

1️⃣ Nem megfelelő cipő: a lábnak megfelelő cipő széles orrrésszel rendelkezik, hogy a lábujjak szabadon mozoghassanak, nem túl lapos és nem is magasabb a sarka, mint 2 cm. A legideálisabbak a könnyű, puha talpú sportcipők a mindennapokra. Nyilván a színházba lehet magassarkút is választani. 😁

2️⃣ Várandósság, hormonális változások: a várandósság alatt megnövekedett terhelésnek van kitéve a láb, ami a hosszboltozat süllyedését is okozhatja. Ilyenkor javasolt a mindennapi tornába a talp izmainak erősítését is beiktatni.

3️⃣ Túlsúly: szintén extra terhelést jelent a lábnak, de általában hosszabb ideig fennálló és akár nagyobb súlyt is jelent, mint egy várandósság.

4️⃣ Talpi fascia gyulladása: a atlpi fascia támasztja a talp ívét és minden lépéskor csillapítja az ütközést. Gyulladása, elváltozása gyakran okoz fájdalmat a lábon.

5️⃣ Sarkantyú: a talpi fascia a sarokcsont csonthárytájához kapcsolódik. Túlfeszülése esetén elkezdi a csonthártyát lehúzni, emiatt egy üres tér keletkezik amit a szervezet feltölt az építő (osteoclast) sejtek segítségével.

Hogyan segíthetsz ezen

a megfelelő cipő és ideális testsúly beállításán túl? Az alábbi rövid vidóban mutatok néhány gyakorlatot erre. Fontos, hogy bemelegítés, aktív testmozgás után végezd őket.

  1. Talpi fascia mobilizálása labdával: ne csak a talp közepén, de a belső és külső talpélre valamint a haránt boltozatra is szánj időt. Végezd lassan, 3 percig.
  2. Lábujj póz: minden lábujjad legyen kontaktban a talajjal, ha túl erős a nyújtás azzal, hogy hátraülsz a sarkadra, támaszkodj kézujakkal a talajon ezáltal kicsit tehermentesíted.
  3. Dinamikus rugózás lefele néző kutyában: pumpálj a sarkakkal lefelé – befele és kifele forgatott lábfejekkel is – térd maradjon nyújtva.
  4. Achilles nyújtás dinamikusan lépcsőn: lógjon le a sarkad, a talppárnák vannak fent a lépcsőn, itt is ismételd kifele és befele forgatott lábtartással is.
  5. Hátsó lánc hengerezése (itt most csak a lábszárat mutatom, de érdemes teljesen végig menni hátul  a nyakig): lassú tempó, 1 perc, laza lábak, kifelé és befelé forgatva is.

Ezen kívül a gyakorlatokat ki lehet egészíteni kinesiotape illetve flossing tecnika alkalmazásával is. A sarkantyú képződés elején – amikor még nem csontosodott a kinövés – a lökéshullám terápia is segíthet.