A stressz maga még nem rossz. A pozitív stressz fokozza az éberséget, teljesítményt, nagyon hasznos a vizsgákon, sport versenyeken. A baj ott kezdődik, ha a stressz tartóssá válik a mindennapjainkban. Folyamatosan szimpatikus hatás alatt van a szervezet, így nem tudnak működésbe lépni az öngyógyító mechanizmusok. Hosszantartó stressz hatás alatt nem működik megfelelően az emésztés, a légzésünk felületessé válik, az esti alvás is rövidebbé, felszínesebbé válik. Ezek egy ördögi kör részeként hoznak magukkal további negatív hatásokat: romlik a teljesítmény és koncentráció, nagyobb a sérülés veszély, illetve különféle mozgásszervi panaszok kialakulását is növelhetik.

A mindennapi testmozgás, akár csak napi fél óra, nagyon sokat segíthet ennek ellensúlyozásában. Ha azonban kevesebb időnk van, de érezhető a feszültség, kipróbálhatunk többféle stresszoldó technikát, melyek nem igényelnek különleges eszközöket és ingyenesek. 🙂 Nem, nem tűnnek el az addig aggasztó gondok. Azonban nyugodtabb, tisztább fejjel könnyebben találhatunk rájuk megoldást.

1. Hal póz / Mindent gyógyító póz

A jógában ismeretes hal póz (matsjasana) egy paszívabb verziója. Hátonfekvésben a lapockák magasságába helyezz el egy párnát (vagy akár jógatéglát). Ha szükségesnek érzed, a fejed alá is tehetsz egyet, így a nyakadnak is kényelmesebb. A lábak tetszőlegesen lehetnek kinyújtva a talajon, talpra húzva (térdek egymásnak billentve) vagy a talpakat összeérintve oldalra engedheted a térdeket. A karokat kényelmesen engedd le Magad mellé a talajra.

Hunyd le a szemed és kezdj el a légzésedre fókuszálni. Irányítsd az alsó bordák felé a légvételeket. Engedd minden belégzéssel oldalra és hátra felé is tágulni a mellkasodat. Maradj ebben a helyzetben 5-10 percig, vagy ameddig jól esik!

A rekeszizom aktív átmozgatásának köszönhetően, a rajta keresztül futó bolygó ideget (nervus vagus) stimuláljuk, mely pedig a paraszimpatikus tónus beállításért felelős.

2. Elnyújtott kilégzés

Szintén a légzésnél maradva, helyezkedj el egy kényelmes ülő helyzetben. Akár egy párnára is ülhetsz, így a csípők könnyebben ellazulnak, tovább lesz pihentető a pozíció. A kezeket engedd az öledbe, vagy a térdekre. Hunyd le a szemed! Először kezdd el kiegyenlíteni a be- és kilégzések hosszát. Ehhez számolhatsz is Magadban: számolj el 4-ig amíg belélegzel, majd szintén 4-ig amíg kiengeded a levegőt (orron át). Ezután a kilégzések hosszát kezdd el növelni, akár a 4-8 arányig is.

3. Mantra

A mantra egy szó, szótag vagy szócsoport ismétlése szanszkrit nyelven. A gyakorlók spirtuális erőket tulajdonítanak nekik. Akár hiszel benne, akár nem, egy szótag ismétlése, ahogy átjárja a torkodat és megrezegteti a hangszálakat, ismételten ingerli a bolygó ideget. Ez a vibráció átjárja a testet és segít megnyugtatni az elmét is.

4. Nyak, vállöv masszírozása

Feszültséggel teli időszakban egy önkéntelen védekező testtartást veszünk fel, mely a nyak és vállöv izmainak tónusát növeli. Akár a kezeddel vagy egy kis masszírozó labda (lehet tenisz labda is) segítségével átmasszírozhatod körkörös mozdulatokkal a vállcsúcstól egészen a nyakszirtig mindkét oldalt.
Használhatod a falnál állva is. Vagy a földön elhelyezkedve megkereshetsz egy pontot is a válladban, ami érzékeny és ráengedve a testsúlyod a labdára, az idővel enyhíti ennek a pontnak a fájdalmasságát.

+1. Menj ki a szabadba!

Amikor teheted, sétálj egyet az erdőben, a természetben. Ha ott vagy, bújj ki a cipődből, zoknidból és sétálj egyet mezítláb a talajon. Markolj fel az ujjaiddal néhány fűszálat, pár kavicsot. 🙂