Mit jelent az FDM?

A rövidítés a

Fascia (kötőszövet: ín, szalag, izomhasakat elválasztó hártya, csonthártya, tok, szervek, izmok tokja…)

Disztorziós (elváltozás, sérülés)

Modellből (gondolkodási mód)

következik, melyet Dr. Stephen Typaldos dolgozott ki. A kötőszövetben létrejött elváltozás lehet friss, akut vagy ha az nem lett kikezelve, krónikussá is válhat.
Az alapelv az, hogy a páciens testbeszédéből, a fájdalom leírásából és a sérülési mechanizmus elmondásából a modell szerint 6 elváltozást különböztethetünk meg.

Tehát ha egy ujjal pontot mutat, több ujjal vonalat, egész tenyérrel simít egy területen végig a hozzánk érkező, stb., közben a mozgást megfigyelve és az anamnézist meghallgatva rájövünk, hogy melyik disztorzióval állunk szemben és az annak megfelelő kezelést adjuk.

A kötőszöveti elváltozások a fájdalmon kívül okozhatnak mozgáspálya szűkülést, instabilitás érzetet az ízületben (visszatérő bokaficamok), lassíthatja a mozgás menetét, okozhatnak zsibbadást, ödémát.

Az FDM nem masszázs. Manuálisan dolgozunk lágyrészeken, de az egyéni fájdalomtűrő küszöb határán mozogva. Cserébe a kezelés után a változás gyors: a fájdalom csökken, a mozgástartomány nő. A terápiát néhány alkalommal esetleg meg kell ismételni.

 

 

A kezelés során előkerülhetnek speciális eszközök, fémből, fából vagy műanyagból. Ezek a terapeuta kezét védik, vagy segítenek a hatékonyság növelésében ha a terapeuta kisebb, de a páciens nagyobb termetű. 🙂 A nevük olykor ilyesztő pl. fascia kés, de mindenki egyben távozik a terápiáról. 😉

Ha kipróbálnád ezt a kezelést és „bírod” a fájdalmat, hogy utána jobb legyen, itt tudsz bejelentkezni.

 

Borítókép: https://www.fascialdistortion.com/