A csontok, inak, izmok és egyéb lágyrészeknek megvan a maguk gyógyulási ideje. Ezeken drasztikusan változtatni ugyan nem tudunk, nem lesz olyan képességünk, mint Hugh Jackman-nak az X-Men-ben, de javítani, optimalizálni tudjuk.

A fent felsorolt szövetféleségek mind fasciálisak és/vagy kötőszövetes burokban vannak. Egy sérülés, törés, műtét vagy akár szülés utáni gyógyulás gyulladással jár, a szervezet takarítani kezd. Sebeket zár be, heget képez, vérzést csillapít, oda nem illő dolgokat bekebelez, helyreállítja az esemény előtti állapotokat. A gyulladás a barátunk, őt elnyomni, megszüntetni nem vezet jóra, ezért nem ez a célunk. A gyógyszeres gyulladáscsökkentőket és tartós jegelést, amennyire lehet, kerüljük. Ezek gátolják, vagy késleltetik a természetes folyamatokat.

A gyulladást jó irányba tudjuk terelni fascia barát étkezéssel, megfelelően adagolt mozgással.

Miből is áll ez a táplálkozás szempontjából a sérülést/műtétet követő első 12 hétben?

  • Sok folyadék (víz, cukrozatlan tea, levesek, gyümölcsök leve -nem gyümölcslé!-, 10 testtömeg kg-onként 4 dl/ nap a minimum ajánlás)
  • Feldolgozatlan élelmiszerek
  • Kevesebb állati eredetű fehérje
  • Kevesebb egyszerű szénhidrát és finomított cukortartalmú ételek
  • Zöldségek, gyümölcsök natúran 
  • Olajos magvak
  • Kurkuma, gyömbér, fahéj
  • A, C, D vitaminok, cink, magnézium, szelén
  • Pozitív hozzáállással 🙂

A fentiek fogyasztásáról nem kell végleg lemondani, a 12 hét után fokozatosan lehet visszatérni rájuk. Érdemes egyenként visszavezetni és megfigyelni kiváltanak-e kellemetlen tüneteket.

Ha van külső heged, ráteheted a kezed, óvatosan simítsd párszor végig, akár törölközővel is, más tapintatú anyagokkal, hogy kapjon szenzoros ingereket.
Helyezhetsz rá egy max. 0,5 kg-os bab vagy rizs zsákot. Ez a kompressziós inger segíti a fibroblasztok munkáját, hogy kevesebb összenövés alakuljon ki. Illetve egy teniszlabdával, vagy kis SMR labdával finom körkörös mozdulatokkal is masszírozhatod.
A 12. hét után már stabilizálódik a heg, így bátrabban nagyobb erőkkel is hozzá lehet nyúlni, ha nem fáj.

Saját hegem, 4 év után

 

Amennyiben bővebben is érdekelne a rehabilitáció mikéntje, vagy hegkezelésben szeretnél segítséget, keress bátran, akár személyesen is.