Néhány a derék/hátfájdalom lehetséges okai közül. Ez az írás nem alkalmas arra, hogy diagnózist állapítsunk meg. Csupán ismeret átadási célból íródott. Amennyiben panaszod, tüneteid vannak, kérlek keress fel szakembert.

A gerinc görbületeinek megváltozása

Oldalnézetből a gerincünk kettős S alakot mutat. Születéskor még az egész gerinc egy C alak. Majd ahogy a baba hason fekve a világot megismerve szeretné emelni a fejét, alakul ki az első homorulat, a nyaki szakaszon. Később az ülés és állás fejlődésekor követi ezt az ágyéki szakasz homorulata. Ezeknek a görbületeknek a fiziológiás mértéke meghatározott. A Scheuermann betegség kialakulásakor például a háti szakasz görbülete válik fokozottá és merevvé. A betegség gyulladásos fázisaiban gyakoriak a hátfájdalmak.
Ugyanakkor a görbület ellaposodása is panaszt okozhat. Ilyenkor a gerincoszlop lengéscsillapító funkciója szenved zavart.

Rectus diastasis

A hasizmok között futó linea alba (kötőszövetes képlet) megnyúlása. Leginkább a várandósság, szülés után tapasztalják a hölgyek, de gyermekeket és férfiakat is érinthet.
Hajlamosító tényezők a nagy hasi zsír, asthma, dohányzás, nehéz súlyok cipelése, székrekedés.
A hasfal, hasizmok egyik fontos szerepe, hogy támassza a hasűri szerveket, így ez a funkció sérül a redtus diastasis megjelenésekor. Az elülső képletek gyengülése pedig hátul futó izmok, kötőszöveti rétegek rugalmatlanságát is jelenthetik. A rectus diastasis konzervatív kezelésekor így a különféle tornaprogramok, kinesio tape használatán kívül a hátsó képletek lazítását, rugalmasítását is tartalmazhatja.
Felnőtteknél indokolt esetben hálót is beültethetnek a hasfalba vagy az egyenes hasizmok összeöltése történhet. Ezek azonban hegesedéssel járnak.

Hegek

A hegek (akár külső vagy belső) magas kollagén tartalmú, erős szakító szilárdságú szövetek. A szervezet stabilizálni próbál, így olyan képletekhez is rögzülni próbálhat, amelyhez nem kellene neki. (Pl. hasi műtét után két bélszakasz.) Az immobilis heg mozgásokat korlátozhat, érzékeny lehet az időjárás változásra, érintésre, fájdalmat okozhat. Ezért érdemes minél előbb a heg érettségének megfelelő erőkkel masszírozni, kezelni és mozgásban maradni a sérülést/műtétet követően is.

Fascia thoracolumbalis rugalmatlansága

Már említettük a rectus diastasis kapcsán is. A kötőszövettel most nagyon sok kutató foglalkozik. Olyan eredményekre bukkantak mint pl. ez a kötőszöveti képlet krónikus derékfájdalommal élőknél megvastagszik, rugalmatlanná válik. A kötőszöveti rétegek nem képesek már akadálytalanul elcsúszni egymáson és nem tudják az izmok munkáját segíteni. Ezért a derékfájós populáció tagjainál az izmok folyamatosan dolgoznak, túlterheltté válnak. Egészséges esetben előrehajláskor a kötőszövetünk többet dolgozik, mint az izom.

Porckorong panasz

Azt már az elején tisztázzuk, hogy a porckorongok nem csúsznak ki a helyükről. A porckorong külső, rostos részének elváltozásakor a belső, kocsonyás állomány türemkedhet ki, mely irritálhatja a gerincvelőből kilépő idegeket. Kezdetben a beidegzett területnek megfelelő fájdalom, érzészavar jellemző. A továbbiakban ha súlyosbodik a helyzet, az izmok gyengülése, atrófiája is megfigyelhető. Alsó végtagoknál gyengülhet a combizom vagy nehezítetté válhat a lábujjgóhegyre/sarokra állás. Amennyiben a panaszok súlyosbodnak és konzervatív terápiával nincs jelentős javulás, szóba kerülhet a műtéti megoldás.

Magas stressz szint, kevés alvás

Vannak olyan esetek, amikor nincs testi/szöveti elváltozás mégis panaszossá válik egy terület. Legyen az a derekunk, vállunk, stb. Amikor minden más lehetőséget kizártunk érdemes megvizsgálni a hétköznapi stressz szintet. Tudunk-e eleget és minőségben elegendőt pihenni? A pihentető alvást megzavarhatja a túl puha vagy túl kemény matrac is. Vannak-e rendezetlen konfliktusok a munkahelyen, családban?
Ha tele van a pohár, a szervezet jelez. Vegyünk ki a pohárból és lehet, hogy kiderül nincs is semmi baj azzal a fájós térddel, csak a főnökkel. 😉

Rosszindulatú elváltozások

Vannak olyan figyelemfelhívó tünetek (úgy nevezett “red flag”-ek), amelyek együttes jelenlétekor felmerül egy rosszindulatú elváltozás a derékfájdalom hátterében. Ilyenek például az éjszaka jelentkező fájdalom, láz, izzadás, erős fáradékonyság, hirtelen súlyvesztés.
Szerencsére a derékfájdalmak 1%-át okozzák súlyos betegségek (Hartvigsen et al, 2018*)  és ezek diagnosztizálása mindig orvosi kompetencia.

 

 

*Hartvigsen et al; What low back pain is and why we need to pay attention; The Lancet; Volume 391, Issue 10137, 9–15 June 2018, Pages 2356-2367