Tudunk gyorsan futni, magasra ugrani, nehéz súlyokat emelni, keményen edzeni. Mégis ha a lazításhoz érünk, gyakran akadályokba ütközünk. A hulla póz sokak által pihenésnek, alvásnak tekintett, de mégis legfontosabb jógapóz. Gyakran találkozom olyannal az órán, aki döbbenten néz rám, ha azt kérem, feküdjön le a hátára és ne csináljon semmit…vagyis de, nagyon sok minden zajlik ebben a pózban – fejben.

Nézzük a fizikai felépítését:

Háton fekve helyezkedj el, lábak egy csípőszélesnél nagyobb terpeszben, lábfejek kifelé billennek. (Ha nyújtott lábbal feszül a derekad, a térded alá tehetsz párnát, így ez a szakasz is el tud jobban lazulni.) Karok a törzs mellett lazán, 10-15 cm-re a törzstől, a hónaljárkot hagyd szabadon, tenyerek felfelé fordulnak.
Nyújtózz meg egyszer fejtetővel felfelé, karokkal és lábakkal lefelé majd engedd ellazulni a tested izmait. Maradj éber, tudatosan vidd a figyelmedet végig a testeden a lábaktól a fejtetőig, minden porcikádat ellaztva. Megfigyelheted a tested mely részei érintkeznek a talajjal.

Ezután próbáld meg az elmét is pihentetni, engedd távolodni a külvilágot, a zavaró gondolatokat.
Ne aggódj azon ha ez nem mindig sikerül úgy, ahogy gondoltad. Ha eszedbe jut, hogy éhes vagy és otthon vajon mi van a hűtőben, vagy mit kell ma még megcsinálni, esetleg egy pop dal beragadt a fejedbe. 🙂 Ahogy a fa pózban az egyensúlyod megtartását gyakorlod, úgy ez is egy tanulási/gyakorlási folyamat. 

Ha pedig úgy érzed, eleget pihentél, mozgasd át finoman a kezeket, lábakat, nyújtózz meg jólesően. Gördülj át a jobb oldaladra (akár még itt is pihenhetsz kicsit), majd a kezek segítségével told fel magad ülő helyzetbe és hagyd, hogy helyreálljon a felegyenesedés érzete.

Minden gyakorlás végén hagyj időt erre a pózra, ha csak pár percig is. Olyan jótékony hatásokkal bír, mint például:

  • csökkenti az enyhe depresszió tüneteit,
  • enyhíti a fejfájást, 
  • segít az álmatlanságban, felfrissíti a szervezetet.

Köszönöm, hogy velem tartottál ebben a sorozatban! Remélem tudtam valami hasznosat átadni.

Namaste