Minden nő másként éli meg a menstruációját. Érkezhet bosszantó időzítéssel, okozhat enyhe kellemetlenségeket, de akár erős fájdalmakat is.

A fájdalmas érzet hátterében állhat a szervezet magas prosztaglandin szintje, amely a méh simaizomzatának kontrakcióját idézi elő. Ezek az összehúzódások pillanatnyi véráram hiányt okoznak. A görcsös érzeteket az érzelmi stressz fokozhatja is. A fájdalom mellett (ami a derék területére is kisugározhat) fáradtság, puffadás, gyakoribb széklet, fejfájás is jelentkezhetnek. 

A fájdalom/tünetek hátterében azonban állhatnak komolyabb betegségek is. Pl. endometriózis, kismedencei gyulladás, fibróma. Ezekben az esetekben mindenképp orvosi vizsgálat, segítség is szükséges.

Segíthetnek a tünetek enyhítésében az alábbi javaslatok:

  • sok gyümölcs, zöldség, folyadék fogyasztása
  • édesség, só bevitelének korlátozása
  • alkohol, kávé fogyasztásának és dohányzás mellőzése
  • vitaminok, étrendkiegészítők is segíthetnek, különösen a magnézium és B6 vitamin
  • rendszeres, könnyű testmozgás

Amennyiben intenzív sportot folytatsz, ilyenkor érezheted úgy, hogy nincs hozzá energiád és inkább csak pihennél. Azonban egy könnyed, finoman átmozgató jóga gyakorlás segíthet a fájdalom csökkentésében. A fordított testhelyzeteket most hagyd inkább ki, de az alábbi 5 jóga pózt bátran kipróbálhatod.

Csecsemő póz: a térdek lehetnek matrac szélesen de akár egymás mellé is zárhatod őket. Kisérletezd ki, melyik esik jól.

Könnyített teve: térdelő állásban támaszd meg a tenyerekkel a derekad. Billentsd a medencéd hátra, húzd be a köldököd és a könyököket közelítsd egymáshoz hátul. Engedd hátra a vállad, felső tested ameddig jól esik. 

Zsugor: húzd a térdeket a mellkasodhoz, de a lábszárakat ne keresztezd.

Csavarás háton fekve: derékszögbe hajlítva térdeket, engedd le őket egyik oldalra, miközben a tekintetedet az ellenkező irányba fordítod.

Jógahíd: talpak csípőszélesen, karok a törzs mellett, emeld el a medencéd. Térdek maradjanak párhuzamosak. 

Mindig, de ebben az időszakban különösen fontos odafigyelned a tested jelzéseire. Ha valami nem esik jól, akkor nyugodtan kihagyhatod. 🙂