A csipő külső oldalán elhelyezkedő abduktor izmok nem csak a láb távolítását és kifelé csavarását végzik a testtől, hanem járás, egy lábon állás közben stabilizálják a medencét. Gyengülésük esetén a környező izmok próbálják átvenni a feladatukat (mint pl. az ágyéki négyszögletű izom), ezzel csípő és derék fájdalmat is okozhatnak.
A csípő abduktor izmai a kis és középső farizom, valamint fontos szerepet játszik a tensor fasciae latae. A képen a középső farizom átvágva szerepel, hogy látni lehessen az alatta elhelyezkedő kis farizmot.

 

Fa pózban az álló láb középső farizma dolgozik erőteljesen, hogy egy szintben maradjon a medence. Hozd az egyik lábra a testsúlyod, majd a másik lábat támaszthatod a a álló láb bokája mellé, a lábszárra vagy akár a combtőhöz is hozhatod a sarkad. A térdet hagyd ki mindenképp. Told a talpadat a lábadba s az álló lábbal erőteljesen tarts ellent a támasz lábnak. Köldök beszippan, vállak hátra csavarva, messze a fülektől. Fejtetővel nyújtózz felfelé. A karokat hozhatod a mellkas elé vagy megnyújtózhatsz a fülek mellett is. Bónuszként fa pózban az emelt láb csípő adduktorai megnyúlnak.

Fa póz

Félhold: haladóbb, egyensúlyi póz. 🙂 Hajolj előre, támaszkodj az ujjbegyekre (ha nem ér le a kezed, használhatsz egy jógatéglát vagy egy kis sámlit) és nyújtsd meg a gerinced. Hozd a jobb lábra a testsúlyt és emeld el a bal lábat, bal kezedet hozd a bal csípőre. Majd fordítsd ki a törzsed, medencéd oldalra és akár a bal karral megnyújtózhatsz felfelé is. 

Félhold póz

Csavarás ülve: a végére hagytam egy nyújtó pózt is. Helyezkedj el ülésben nyújtott lábakkal. A bal lábat hozd keresztbe és tedd le a talpad a jobb térd külső oldal mellé. Majd húzd be a jobb sarkad a bal ülőcsonthoz. Bal kézzel támaszkodj meg magad mögött, jobb karral nyújtózz meg felfelé. Belégzésre nyújtózz meg fejtetővel, kilégzésre kezdd el csavarni a gerincet a medencétől. Jobb karoddal átölelheted a bal térdet. Nyújtott lábfej visszafeszítve, nyújtózz a sarokkal előrefelé.
Csak annyira csavarodj, amennyire engedi a gerinced, a kezek erejét ne használd, hogy tovább fordulj.

Csavarás ülve

Ne felejtsd őket megcsinálni a másik oldalra is, oldalanként legalább 5-5 légzésig maradj a pózban, ha jól esik 🙂

Namasté