Ebben a hónapban 12 ászanát fogok bemutatni a helyes kivitelezéstől, a hatásain át az anatómiájáig.

Legelsőként az alapállással, tadasanaval fogunk megismerkedni. Magyarul ő a hegytartás (sokan a lefelé néző kutya pózzal keverik ezt a nevet.)

Gyere zárt állásba, a nagylábujjak töve érjen össze, de a sarkak között hagyhatsz egy kis távolságot, hogy a bokacsontok ne érjenek össze. A nagylábujjad, kislábujjad alatti talppárnát és a sarok közepét kell “fejben” megkeresned és ezen a 3 ponton eloszlatni a testsúlyt. Segíthet a megérzésben ha kicsit billegsz előre-hátra, oldalra, hogy mikor hova helyeződik több súly.

Ha ez megvan, akkor próbáld meg közelíteni egymáshoz ezt a 3 pontot, hogy aktiváld a talpi izmokat. Majd feszítsd meg finoman a combizmokat.
Ezután először csípőre tett kézzel kezd el előre-hátra billenteni a medencédet. Figyeld meg a két végpont közötti különbséget, majd kicsit hátra billentve állítsd meg. Maradjon meg egy természetes homorulat az ágyéki szakaszon. A köldöködet húzd befelé-felfelé.

Előreesett medence – így ne


A vállakkal csavarj egyet hátra, lefelé. Nyújtózz meg a kézujjakkal is lefelé. Közben figyelj arra, hogy a lengőbordákat ne engedd kiemelkedni, húzd vissza medence lapáttal szembe.
Végül az állat finoman szegd vissza (mintha a tarkóddal érintenéd meg a falat) és nyújtózz felfelé fejtetővel.
Köldöködet tartsd beszívva, így a levegő a bordák közé áramlik.

Alhas beszippant, az ágyéki görbület természetes homorulata megtartott

Ha ez mind megvan, már lehet, hogy nem is olyan könnyű ez az egyszerűnek tűnő ászana.
Kezdetben ajánlom, hogy tükör előtt gyakorolj, ellenőrizheted vajon egy szintben vannak-e a vállak, nincs-e elfordulva a medencéd, stb. Majd csukott szemmel is figyeld meg a tartásodat.

A tadasana javítja a testtartást, fejleszti a testtudatot és csukott szemmel akár egy egyensúlyi gyakorlattá is válik.

Ebben a pózban a lábfej izmai, a négyfejű combizom, a csípőhorpasz, a körteképű izom, a hasizmok és a lapockazárók dolgoznak leginkább.

Namaste 🙏