A csigolyák kisízületi állásából és a porckorongok vastagságából adódóan meghatározott, hogy egyes szakoszok milyen mozgásirányokban tudnak jobban elmozdulni. Így a nyaki szakaszon az előre-hátra és oldalra hajlások, a háti gerincen a csavarás a legjelentősebb mozdulat, és az ágyéki szakaszon szintén az előre-hátrahajlás és oldalra a jellemző. A csavaró mozdulatok az életünk részei, nem vagyunk robotok, hogy egy tömbben forduljunk. A gerinc egészségének megőrzése érdekében ajánlatos ezeknek a mozdulatoknak a mindennapi végzése. Amennyiben porckorong eredetű gerinc bántalmad, derékból kisugárzó fájdalmad van, ne végezz csavarásokat. Előbb konzultálj orvosoddal, gyógytornászoddal. 🙂


Most egy ülő csavaró pózt veszünk végig lépésről lépésre: Ardha macjéndrászana, azaz Fél halkirály


Ülő helyzetben hozd a bal sarkad a jobb ülőcsont felé. Jobb lábad emeld át a balon és tedd le a talpad a bal comb mellé. Jobb karral támaszkodj meg magad mögött, bal karral nyújtózz meg felfelé. Belégzésre nyújtózz ejtetővel, majd egy kilégzéssel medencétől indítva fordulj a jobb láb irányába. Kezedet letámaszthatod a jobb lábon, de a karok erejével ne csavard tovább a gerinced.

Mivel ez egy aszimmetrikus póz, mindkét oldalon más-más izmok dolgoznak. A törzs jobb oldalán a belső ferde hasizom, a gerincfeszítő izom, fej-nyakizom, bal oldalon a külső ferde hasizom, fejbiccentő izom és itt is a gerincfeszítők.
Elöl lévő karnál a rombuszizmok közeltik a lapockákat, a kis görgetegizom és lapocaktövis alatti kifelé forgatja a kart és a delta hátsó része is dolgozik. Hátul lévő karnál lapocka tövis alatti és kis görgeteg izom, valamint az elülső fűrészizom.
Az alul lévő lábnál a térdhajlító dolgoznak, felül lévő lábban a nagy combközelítő és fésűizom.


A körteképű izom mindkét oldalon megnyúlik, valamint az alul lévő láb oldalán a kis és középső farizmok is. A hátul támaszkodó karnál nyúlhatnak a mellizmok, a bicepsz hosszú fejű része. Az elöl lévő oldalon pedig a széles hátizom és a rombuszizom.
Gerinc oldalán azok az izmok, amik az egyik oldalon dolgoznak, a másikon megnyúlnak.
Kezdetben mély hasi légzéseket végezve segthetjük a csipő és medence ellazulását, majd fokozatosan a hasi izmok feszítésével irányíthatjuk a légzést a bordák közé, így a mellkasra fog jobban hatni a csavarás.